Hidrografik & Oşinografik Etüt Raporu
Hidrografinin Tanımı (IHO): Hidrografi uygulamalı bir bilim dalıdır ve temel
olarak deniz seyir emniyeti ile bilimsel araştırma, çevre koruma, doğal kaynakların
araştırılması, güvenlik ve savunma amaçlı tüm deniz çalışmalarını kapsamak üzere
okyanusların, denizlerin, göllerin ve nehirlerin (su kolonu ve tabanı dahil) fiziksel
özelliklerinin belirlenmesi ve ölçülmesi, değişimlerin izlenmesi ve tahmin edilmesi
konularını kapsamaktadır.
Hidrografinin Önemi (IHO): Güvenli, sorunsuz deniz seyiri ve deniz ulaşımının
sağlanmasına paralel olarak hidrografik ölçümler ve araştırmalar aşağıdaki alan
çalışmaları için temel oluşturmaktadır:
Deniz alanlarındaki kaynakların araştırılması ve bu kaynaklardan yararlanılması
(balıkçılık, maden ve petrol gibi doğal kaynaklar)
Çevre korunması ve yönetimi
Denizcilik sınırlarının belirlenmesi
Ulusal denizel-mekansal veri altyapısının oluşturulması
Deniz güvenliği ve savunma
Tsunami ve su baskını model çalışmaları
Kıyı alanları yönetimi
Turizm ve yatçılık
Deniz bilimleri
Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (SHODB) Standartlarında “Hidrografik ve Oşinografik Etüt Raporu”
1738 sayılı “Seyir ve Hidrografi Hizmetleri Kanunu” ile ilgili uygulama yönetmeliği gereğince, ülkemiz deniz ve deniz yetki alanları ile kıyı alanlarında sahil hatları, derinlikler ve oşinografisinde değişikliğe neden olabilecek her türlü çalışmaya ilişkin plan ve projelerin incelenmek üzere Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (SHODB)`ye gönderilmesi gerekmektedir.
Ülkemiz deniz ve deniz yetki alanları ile kıyı alanlarında gerçekleştirilecek plan ve projelere yönelik Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (mülga) tarafından çıkartılan 06 Temmuz 2011 tarihli, 27986 sayılı Kıyı Yapı ve Tesislerinde Planlama ve Uygulama Sürecine İlişkin Tebliğ gereğince hazırlanması gereken Hidrografik ve Oşinografik Etüt Raporları da SHODB tarafından incelenmektedir.
Planlanan projelere konu deniz yapılarının çeşidine ve niteliğine göre gerçekleştirilmesi gereken hidrografik ve oşinografik etüt çalışmaları (Teknik Çalışma Cetveli) SHODB tarafından Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) standartlarına uygun olarak hazırlanmıştır.
Firmamız tarafından,
– İskele, Rıhtım, Mendirek, Tekne Yanaşma Yeri ve Tersane Projeleri
– Liman, Marina, Yat Limanı, Balıkçı Barınağı ve Çekek Yeri Projeleri
– Sığ ve Derin Deniz Deşarjı Boru Hatları
– Denizaltı Fiberoptik Kablo Hattı Projeleri
– Risk Değerlendirme ve Acil Müdahale Planı Hazırlanması
– Terminaller, Şamandıra Sistemleri ve LNG Depolama – Dolum Tesisleri
– Kıyı Düzenlemesi ve Dolgu İmar Planı Çalışmaları
– Güneşlenme Platformu ve Ahşap İskele Projeleri
– Deniz Tabanı Tarama Projeleri
kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı`nca belirlenen standartlara uygun olarak aşağıdaki çalışmalar gerçekleştirilmektedir:
– 1/1000 ölçekli batimetri haritasının hazırlanması,
– Proje sahasının akıntı sirkülasyonunun tespitine yönelik akıntı yön ve hız ölçümleri, bunların grafik değerlendirmeleri,
– Deniz tabanı yatay ve düşey yöndeki stratigrafisinin tespitine yönelik jeofiziksel çalışma ve değerlendirmeler,
– Deniz tabanının yüzey sediman cinsi ve dağılımına ilişkin değerlendirmeler ile sahanın sediment dağılımının haritasının hazırlanması,
– Deniz suyu oşinografik parametrelerine (tuzluluk, sıcaklık, yoğunluk v.b.) ilişkin ölçüm sonuç ve değerlendirmelerine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi,
– Bu veriler ışığında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından istenilen “Hidrografik ve Oşinografik Rapor” formatı esaslarına uygun olarak rapor hazırlanması ve hazırlanan rapor için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı uygunluk görüşü alınması.Hidrografik ölçümler kapsamında, single-beam echosounder (tek bimli iskandil) ve/veya multi-beam echosounder (çok bimli iskandil) cihazı ile yüksek çözünürlüklü veri toplanarak proje sahasının 1/1000 ölçekli batimetri haritası hazırlanmaktadır.
Konumlandırma bilgisi sağlanması amacıyla iskandil sistemiyle entegre çalışabilen RTK GPS sistemleri kullanılmaktadır. Böylece gerçekleştirilen hidrografik ölçümlerde konumlandırma verisi cm mertebesinde hassasiyetle elde edilmektedir. Çalışma bölgesinde, nivelman çalışması ile TUDKA (Türkiye Ulusal Düşey Kontrol Ağı) datumuna bağlanmış bir su seviyesi ölçüm istasyonu teşkil edilerek gel-git ölçer cihazı ile su seviyesi değişimleri kaydedilmekte ya da Harita Genel Komutanlığı`na bağlı mareograf istasyonları kullanılarak su seviyesi ölçüm değerleri elde edilmektedir.
Batimetrik veri toplama işlemi, iskandil ve GPS sistemiyle uyumlu olarak çalışan bir navigasyon/veri toplama yazılımı ile gerçekleştirilmektedir. Saha çalışmaları süresince CTD cihazı kullanılarak su kolonu boyunca ses hızı ölçülerek veri toplama sisteminin kalibrasyonu yapılmaktadır. Hazırlanan 1/1000 ölçekli batimetri haritaları hard copy olarak ve CAD formatında dijital olarak sunulmaktadır.